AVA:n lastensuojelun perhehoitajaksi?
Sijaisvanhemmuus on koko perheen asia!
Lastensuojelun perhehoito on lapsen hoivan ja huolenpidon järjestämistä yksityisessä kodissa välittäen ja arvostaen häntä perheenjäsenenä. Lastensuojelun perhehoitajia kutsutaan sijaisvanhemmiksi ja perhettä sijaisperheeksi. Sijaisvanhemmuus on koko perheen asia.
Miten lastensuojelun perhehoitajaksi tullaan?
Lastensuojelun perhehoitajana voi toimia yksin tai yhdessä puolison kanssa. Perhehoitajana toimiminen edellyttää ennakkovalmennuksen suorittamista. AVA perhepalvelut tarjoaa AVA:n perhehoitajaksi ryhtyville maksuttoman PRIDE-ennakkovalmennuksen.
Ennen perhehoitajaksi ryhtymistä tarvitaan kuitenkin lääkärin sekä asuinkunnan puoltavat lausunnot hakijan soveltuvuudesta perhehoidon tehtävään.
Vastaanottoperhehoito
Vastaanottoperhehoito tarkoittaa sitä, että lapsi tai nuori sijoitetaan perhehoitoon lyhyeksi aikaa, tavallisimmillaan muutamasta päivästä kuukausiin. Vastaanottoperhehoitoa kuvataan myös usein sanoilla lyhytaikainen perhehoito, päivystysperhehoito tai kriisiperhehoito. Vastaanottoperhehoitoa käytetään kiireellisenä avohuollon tukitoimenpiteenä tai akuuteissa kriisitilanteissa, joissa lapsi sijoitetaan kiireellisesti perhehoitoon. Sijaishuollossa asumisen aikana lapsen ja hänen perheensä tilannetta selvitetään. Selvityksen perusteella lapsi joko palaa kotiin tai siirtyy hänen tarpeitaan vastaavaan pitkäaikaiseen sijaishuoltoon.
Pitkäaikainen perhehoito
AVA perhepalvelut vastaa lastensuojelun perhehoidosta kiinnostuneiden rekrytoinnista, ennakkovalmennuksesta, koulutuksesta, lapsen sijoituksen aikaisesta tukipalveluista sekä palkkioiden ja korvauksien maksamisesta perhehoitajalle. Hyvinvointialue hyväksyy ennakkovalmennetut perhehoitajat, laatii toimeksiantosopimuksen yhteistyössä perhehoitajan kanssa sekä sijoittaa lapsen tai nuoren perhehoitoperheeseen yhteistyössä AVAn työntekijän kanssa.
Pitkäaikainen perhehoito tarkoittaa sitä, että lapsi tai nuori on sijoitettu lastensuojelulain mukaisesti pidempiaikaisesti perhehoitoon. Tavoitteena on lapsen kuntoutuminen ja mahdollinen paluu syntymäperheeseen. Lastensuojelun perhehoitoperheiltä odotetaan kykyä jaettuun vanhemmuuteen sekä yhteistyökykyä niin lapsen syntymävanhempien kuin hyvinvointialueen sosiaalityöntekijöiden kanssa. Sijoituksen jatkumista tarkastellaan vähintään vuosittain asiakassuunnitelmaneuvotteluissa.